Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MIJEŠANA PRŽENA RIBA – FRITTO MISTO
(Irena Bose)

Sastojci:
  • razna riba**
  • oštro brašno
  • sol
  • biljno ulje za prženje
Priprema:

Ribu treba očistiti, oprati i posušiti. Nakon toga se posoli i uvalja u brašno te otrese višak brašna. Ako je riba sitnija, dobro je u posebnom cjedilu protresti ribu i brašno. Stavljajte komad po komad u vruće ulje.Važno je da zajedno pržite ribe približno iste veličine. Ovako spremljena riba jela se s već tradicionalnom palentom, a poslužuje se s kriškama limuna kojim se poprska.

Savjeti:

Važno je dobro zagrijati ulje jer ako se riba prži na niskoj temperaturi, upija dosta ulja. Riba neće upiti puno ulja ako se prije prženja na nekoliko minuta stavi u zamrzivač. Treba voditi računa i o količini ribe koja se prži jer se velikim količinama može sniziti temperatura ulja. 

* Prženje je najčešći način pripreme ribe jer je većini takva riba najukusnija, a i sami kazivači su nam potvrdili da su se gotovo sve vrste riba pripremale na taj način.

**Pržena riba je najslađa kada je miješana, i sitna: trilje, sipice, lignje, repovi kozica, inćuni, oslići. Možete pržiti ribu po vašoj želji, a mi smo pržili ono što nam je more tog dana„dalo”: cipal izrezan na veće komade, morski pas očišćen i izrezan na deblje trake, raža kojoj su odvojena samo krila za prženje i kanoče.